Jakiego rodzaju śniadania preferujecie? Obfity posiłek, czy lekki, słodki i gotowy do zabrania ze sobą na drogę? Jeśli lubicie słodkie śniadania, ale jednocześnie lekkie i sycące, ten przepis będzie dla Was. Śliwki zapiekane pod chrupiącą owsianką - proste, smakowite, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc z powodzeniem sprawdzą się jako przekąska w pracy/szkole.
Składniki (na 3 kokilki):
6 śliwek
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki syropu z agawy
łyżka mąki kokosowej
szczypta soli
łyżka oleju kokosowego
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki i przełóż do naczynia, w którym będziesz je zapiekać (skórą do dołu).
1. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki i przełóż do naczynia, w którym będziesz je zapiekać (skórą do dołu).
2. W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę kokosową, sól, syrop z agawy i cynamon. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj.
3. Śliwki zasyp przygotowaną mieszanką z płatków owsianych. Wstaw deser do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, zapiekaj 20-25 minut (śliwki zmiękną, a płatki owsiane zarumienią się). Podawaj na ciepło.
mmm pachnie jesienią <3
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńMarzą nam się takie owocki pod kruszonką :) Idealne na śniadanie własnie bo u nas ten posiłek zawsze jest na delikatnie słodko :D
OdpowiedzUsuńmniam :) bardzo lubię takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Na jesień są idealne własnie owoce pod kruszonka :)
OdpowiedzUsuń